SoloMan Jack van Ommen

Mijn beste jaren zijn begonnen toen ik 68 werdJackvanOmmen-1

In de ‘Fleetwood’, zijn kleine zeilboot en maar 150 dollar op zijn bankrekening, begon Jack van Ommen (1937) in 2005 zijn droom. Na 51 landen en 48.000 zeemijlen komt er een abrupt einde aan zijn ontdekkingsreis. Hij lijdt in 2013 schipbreuk op het eilandje Tagomago vlakbij Ibiza en verliest zijn boot en zijn bezittingen. Nu is hij 79 en geeft zijn droom niet op. Deze zomer gaat hij weer op zee om zijn wereldreis af te maken. ‘Ik moet zeker 100 worden, want ik heb nog zoveel te zien’. In ‘SoloMan, Alleen op zee met God en AOW’  beschrijft hij zijn ervaringen.

‘Als jongen van 16 droomde ik al over deze reis. Na mijn pensioen zou ik met een grote boot, liefst een catamaran en met veel geld op mijn rekening de wereld overgaan. Echter, ik raakte failliet. Mijn huwelijk was over en daar zat ik dan met mijn droom en een boot waarvan ik dacht dat deze niet zeewaardig was’.

Toch geeft Jack niet op. Bij een bezoek in Mexico wordt hij overtuigd door andere zeilers met kleine jachten dat zijn negen meter boot het aankan. Hij komt erachter dat met een kleine boot het juist makkelijker en goedkoper is om de wereld mee rond te reizen. Hij vertrekt uit Santa Barbara voor de eerste oversteek naar de Markiezen. ‘Voor mij de mooiste plek op aarde; een paradijs. Ik werd betoverd door de geluiden van gelukkige mensen, de luchten en de bloemen. Andere hoogtepunten op mijn reis waren Vietnam, waar ik van eind 1961 tot begin 1963 in de Vietnam oorlog in het Amerikaanse leger heb gediend en natuurlijk Nederland, mijn geboorteland’

image73Jack heeft voornamelijk alleen gereisd. ‘Is het niet ontzettend eenzaam om in je eentje zo lang op zee te zijn’ is een veel gestelde vraag. Jack beschrijft dit uitgebreid in zijn boek. ‘Ik heb mij nooit eenzaam gevoeld. Wel had ik mijn belevenissen, waaronder succesvolle volbrachte delen van de reis, met iemand willen delen. Maar ik heb de keus gemaakt om alleen te reizen omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Ik hoef niemand iets te vragen als ik iets wil doen. Ik heb zo vaak mijn plannen veranderd. Ik voel mij vrij als een vogel. Ondertussen heb ik op mijn reis veel mooie mensen mogen ontmoeten, communiceer ik via e-mail met mijn vrienden en familie en vaart God altijd met mij mee’.

 

Leven op verse of gedroogde groenten en vis, eten uit blikjes, rijst en noedels. Jack zorgt altijd voor goed eten aan boord. Hij is weinig ziek geweest. Hij heeft onderweg altijd goede medische hulp gekregen. Hij merkt wel nu hij ouder wordt dat het moeilijker wordt om alles met de hand te doen, zoals bijvoorbeeld het anker lichten. Op zijn nieuwe boot zal het makkelijker gaan via een boegroller.

In 2013 lijdt Jack schipbreuk. Daar begint zijn boek mee. Het begint tot hem door te dringen dat een stuk van zijn leven wordt afgesloten. ‘In plaats van mij ellendig te voelen, kreeg ik toen een gevoel van opwinding en groeide er verwachting in mij. Wat voor verrassingen heeft God deze keer voor mij in petto’. Jack geeft niet op en begint weer opnieuw. Wat bezielt een 68 jarige man om zijn droom uit te laten komen en negen jaar later na een schipbreuk niet op te geven? ‘Het is nieuwsgierigheid en mijn wil dat mij drijft. En zeilen is het middel om te komen waar ik wil. Het is het geloof dat ik het kan. Ik maak mij geen zorgen voor morgen. Ik heb nooit voorzorgsmaatregelen getroffen. Ik leef nu! En ondertussen zorg ik dat ik goed eet en gezond blijf. Door mijn ervaringen in de oorlog kan ik met veel minder doen, heb ik meer doorzettings- en uithoudingsvermogen. Ik heb geen angst, juist veel vertrouwen.

Jack wil een voorbeeld zijn voor andere mensen. Daarom heeft hij zijn boek geschreven. ‘Ik wil laten zien dat het kan, ook op mijn leeftijd. Een droom hoeft niet veel geld te kosten of gelijk een grote onderneming te zijn. Begin stap voor stap en ontdek je mogelijkheden. Ik vind het zo jammer als mensen door angst de boot missen. Het is mijn hoop om anderen te inspireren ook de trossen los te gooien”

header3

Mijn beste jaren zijn begonnen toen ik 68 werd. Ik ben zekerder geworden, mijn vertrouwen is gegroeid en mijn geloof in God heeft mij gesterkt. God is voor mij heel belangrijk. Het is voor mij moeilijk voor te stellen dat de zonsondergang, het draaien van de aarde, de heftige stormen op mijn reis geen wonder is. Mijn faillissement en mijn schipbreuk zijn uiteindelijk een zegen geworden, waardoor ik mij niet meer bekommer om geld. Nu geniet ik van een kopje koffie, waar ik vroeger helemaal geen tijd voor had’.

‘Dus mijn advies: Wees dankbaar en blij met kleine dingetjes. Word niet meer zo vaak boos, want dat kost teveel energie. Wees altijd geïnteresseerd in jonge mensen. En vooral: durf te leven!

19 mei 2016/Caro Bonink

‘SoloMan, alleen op zee met God en AOW’jackboek
Jack van Ommen

is te bestellen als
E-book op www.amazon.nl
paperback via www.bol.com

Meer informatie over Jack en zijn reis
is te vinden op www.soloman.nl