Rob ontmoet 50+ stadsdorpers

Rob Godfried bezoekt regelmatig 50 plussers in de Pijp in Amsterdam. Deze bewoners zijn lid van Stadsdorp de Pijp. 

Stadsdorp de Pijp is een organisatie van 50+ bewoners van de Pijp. We organiseren van alles met elkaar om het leven ook straks als ‘stadsveteraan’ in de Pijp prettig te kunnen (blijven) leven. Rob:  ‘Ik vind het fijn om mensen in hun huis te ontmoeten en beelden te maken van hun woonsituatie. We praten soms wel twee en een half uur met elkaar. Over vroeger, over het wonen zelf, de snuisterijen, de buurt, het stadsdorp. Van zo’n ontmoeting  maak ik een klein verhaaltje met een paar beelden.  Een kleine neerslag. Deze verhalen met foto’s worden gepubliceerd in onze Nieuwsbrief onder de titel “Hoe wonen stadsdorpers en op deze website’.

Kijken is nog geen zien. 

RobfotoCaroklein-1

Wat mensen doen en hoe ze zijn, je komt er achter als er gesproken wordt. Door woord of gebaar. Of waarmee ze zich omringen. Wat je ziet en wat je hoort, het komt ergens vandaan, het herbergt betekenis.
Op zoek naar betekenis, of het gebrek eraan, dat leidt me in mijn fotowerk. Met mensen meestal. Mét mensen. En ook óver mensen, maar dan wel in contact. Dat is wat ik het liefste doe:  fotograferen in contact met mensen. Spullen en omgevingen zeggen ook veel over mensen.  Mensen in het algemeen en mensen in het bijzonder. Soms is het contact met spullen genoeg om iets over de mensen te laten zien, er iets over te zeggen in beelden.

Beelden kunnen spreken, betekenis ontsluiten en betekenis geven. Ontroering, humor, verbazing, verwarring, maar ook kennis en inzicht. Wie kijkt interpreteert en ziet. Ik kijk en zie en maak een beeld – dat niet meer is wat het was – en dat wordt geïnterpreteerd door een  andere kijker. Fotograferend voeg ik betekenis toe. Rob Godfried, januari 2017, www.robgodfried.nl

Hieronder de eerste serie van Rob. Klik op de namen voor de foto’s en verhalen.

Schermafbeelding 2017-01-10 om 17.38.10  Judith en Toon uit de Govert Flinckstraat

Schermafbeelding 2017-01-10 om 17.39.15  Loesje uit de Govert Flinckstraat

Schermafbeelding 2017-01-10 om 17.40.06  Greet op het Henriëtte Ronnerplein