Hoe wonen Judith en Toon?

Toon en Judith-11Tekst en foto’s: Rob Godfried

Het pand aan de Govert Flinckstraat is in 1973 afgebrand. De sporen zijn nog zichtbaar aan de voordeur en de gevel waar bovenaan nog wat afgebrokkelde bakstenen zitten.  Een drama, want twee oudere bewoners kwamen om. Door op de hoek geparkeerde auto’s kwam de brandweer te laat om ze uit het huis te halen.

Een collectief van ideaToon en Judith-9listen kon het uitge-brande wrak kopen voor één symbolische gulden om het voor de buurt te behouden. “Door de buurt voor de buurt”, was de slogan waarmee ze aan de slag gingen om het geheel naar eigen inzicht achter de gevel opnieuw te bouwen. Met zoveel mogelijk sloopmaterialen uit panden elders uit de stad. Recycling avant lá lettre.

Toon en Judith-2

En hoewel de slogan misschien niet helemaal de achterliggende gedachte dekte is het wel nog steeds een huis met woonlasten binnen de puntentelling. Er bevinden zich drie woningen in het pand vol split levels.  Het zit vol trappetjes en hoekjes, wat het een spannend huis maakt. Uw reporter moest zich steeds even opnieuw oriënteren.

Toon en Judith-3

Voor Judith was het ook wel even lastig toen ze van een operatie moest revalideren. Een maand in een revalidatiecentrum omdat ze die trapjes onmogelijk kon nemen. Maar dat gaat nu allemaal weer goed. Kwiek omhoog om te laten zien waar ze haar favoriete bezigheid uitoefent.

Toon en Judith-1Werkend aan de naaimachine maakt ze prachtige tassen en allerlei andere producten zoals de quilt die op het bed ligt. Het bed waar ze, ook in de revalidatieperiode, in het voorjaar de natuur in het achtertuintje zag opkomen: zingende nestelende vogels  en het voortdurend veranderende licht als de Duitse pijp zich snel ontwikkelt.  Altijd genoeg  activiteiten naast en na het werk gehad hoor:  zingen in een koor, roeien, mozaïeken maken en leggen. Twee grote zijn in de tuinmuur ingemetseld.  Maar nu gauw naar de fysio voor het nodige onderhoud!

Nog steeds is het huis in ontwikkeling. Veranderingen die de indeling praktischer maken. Zoals een douche apart van een toilet. En eerst waren de etages voorzien van hoge vides, maar die waren niet warm te stoken en de nu ingelegde vloeren bieden veel meer woonoppervlakte. Een aparte kamer voor logees, gericht op de toekomst: er komt een periode dat je hulp nodig hebt en die kan dan hier overnachten. De aparte werkplaatsruimte die aan de tuin ligt getuigt dan ook van de permanente klusactiviteiten.

Toon en Judith-6Toon heeft drie plekken in huis waar hij zich het meest vermaakt.  Als vaste kok in huis is dat de keuken met de keukentafel om een krantje te lezen.  Aan zijn bureau om zich via computer met heden, verleden en ver weg te verbinden en op bed als tv-kijker. Maar geboren in de landelijke omgeving van Exmoor in Engeland was Amsterdam pas echt fantastisch als er ook genoeg groen was. Zowel voor als achter het huis is het dan ook uitbundig vol met planten en struiken. ‘Ik wilde groen voor mijn ramen!’ Met de tsunami van jongeren en toeristen dacht ik wel eens  – dit is mijn buurt niet meer. Maar door het Stadsdorp heb ik mijn buurt weer terug gekregen. Al die ontmoetingen op straat en ik weet die woont hier, die woont daar. Gewoon mensen kunnen tegenkomen die je kent en die hoi zeggen. Dat is zo fijn.