Alwina Kroese

portretAlwineKroesegroot-355686 jaar, woont samen met haar man in de Pijp in Amsterdam.

Hoe ouder hoe trotser!

Ik vind het leuk om ouder te zijn. Ik heb de ervaringen. Ik sta niet meer zo verbaasd van iets. Ik hoef niet meer zo nodig.  Ik moest altijd vroeg opstaan, naar mijn werk gaan en voldoen aan de eisen van de maatschappij. Nu kan ik mijn week zelf indelen. Elke middag ga ik een stukje lopen. Op woensdag werk ik met mensen met een psychiatrische achtergrond. Op zondag gaan we naar de kerk. Op maandag doe ik yoga in het buurthuis om de hoek.

En elke dag drink ik samen met mijn man Pierre om 17.00 een glas wijn met een lekker hapje. Ik wacht hem dan op op een bankje aan de Amstel. Mijn man doet de boodschappen. Ik strijk en samen maken we schoon. Hij doet de ramen aan de voorkant en ik aan de achterkant. Voorlopig willen we geen hulp, want dan worden we echt oud.

Wij hebben het heel fijn samen en laten elkaar ook vrij. Mijn man zegt “Ik houd je vast zolang ik je laat gaan”.

Ik houd van aandacht. Dan leef ik helemaal op. In ben ontzettend graag bij mensen. Ik vind het leuk als ze zeggen dat ik er leuk uitzie. Mijn man vind mij altijd mooi. En ik zorg er ook voor dat ik er nog goed uitzie voor mijn man. Ik ben heel tevreden met mijn benen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik ga regelmatig naar de kappersschool. Daar ben ik kappersmodel. Ik laat het nu wat langer voor mijn kleindochters bruiloft op 9 juni. Dat is ook onze trouwdatum en dus heel speciaal voor ons.  Voor 90 % ben ik tevreden over mijzelf, dus ik voel mij een gelukkig mens.

Het is wel jammer dat ik wat vergeetachtig wordt. Maar gelukkig heb ik daar een agenda voor. En ik mag helaas niet meer fietsen vanwege artrose in mijn knie. Ik ben blij met mijn staaroperatie. Vanaf mijn 11e had ik een bril, dus nu ben ik heel blij dat ik weer goed kan zien. Een leesbril hebben we allemaal op een gegeven moment wel nodig.

AlwineKroese-3Ik ben blij met de nieuwe technieken. Ik heb een iPad. Ik mail en wordfeud en ik zit op facebook en zo heb ik weer contact met familie en halen we samen leuke herinneringen op. Facebook verbindt!

Wat ik nog wil doen in mijn leven? ALLES. Alles van de wereld willen zien. Veel boeken lezen, vooral over geschiedenis en varen. Ik ben dol op boten. En nog in ieder geval 10 jaar erbij. Dan ben ik 96. Je kan niet allemaal 100 worden. Ik zou nog heel graag willen oppassen.

Mijn advies om gelukkig oud te worden is vooral positief denken, niet naar nare dingen kijken op tv of erover lezen,  bewegen, niet vervelen en niet alles zo zwaar nemen. Als je een negatieve gedachten hebt, laat die gedachte gaan. Je kan er toch niets aan doen. Lees een boek, ga wat wandelen of speel een spelletje op de iPad. En voor mij heel belangrijk:  geloof!

Een vriendin zei pas geleden nog: Als ik zo oud ben als jij Alwina, dan wil ik er ook zo uitzien. Hoe ouder hoe trotser ik op mijn leeftijd ben.

26 april 2016/Caro Bonink